Hydroko en Engie halen contract binnen met water-link.

Donderdag 23 juni werd een concessieovereenkomst getekend voor de plaatsing van slimme meters in Antwerpen. Water­-link werkt hiervoor samen met de joint­-venture ENGIE Fabricom-Hydroko en scoort meteen ook een primeur in België met dit project, dat innovatief en potentieel disruptief is.

Initieel wordt er gestart met een opstelling van 1000 slimme meters in testfase gedurende in principe een periode van 1 jaar. Na een positieve evaluatie van het proefproject kan er worden overgegaan tot een volledige uitrol van ongeveer 205.000 slimme meters die geplaatst zullen worden over een periode van 3 jaar à 4 jaar.

Concreet betekent dit dat tegen einde 2020 elke Antwerpenaar een slimme watermeter zal hebben. Hierdoor wordt het mogelijk om dagelijks van op afstand de watermeterstand uit te lezen, via het draadloze netwerk uitgerold en beheerd in België door ENGIE M2M op basis van de globale connectiviteitsoplossing SIGFOX bestemd voor het Internet der dingen.

De voordelen zijn legio:

  • Meer comfort; de klant hoeft de meterstand niet meer door te geven en moet niet meer aanwezig zijn bij de (her)opening van de watertoevoer.

  • Duurzamer en kostenbesparend; door een snellere lekdetectie.

  • Real time facturatie; geen verrassingen meer bij de jaarlijkse afrekening van de waterfactuur.

  • Vermijden van bijkomende schade; door de mogelijkheid om de watertoevoer van op afstand af te sluiten bijvoorbeeld bij een breuk in de watertoevoer of bij lekken.

  • Rationeel watergebruik en budgetcontrole door een nauwkeurige opvolging van het gebruik.

  • Vorstschade vermijden; door een melding bij risico op bevriezing van de watermeter.

  • Alternatief voor afsluitingen van de watertoevoer; klanten met betaalproblemen kunnen ondersteund worden, minimumlevering behoort nu tot de mogelijkheden.

Over Hydroko

Hydroko NV uit Kapelle-­op-­den-­Bos wil door dit project de strategische sprong maken van distributie en productiebedrijf naar Solution Provider voor waterbedrijven, binnen en buiten België, door zijn kennis en ervaring in materiaaltechnologie uit te breiden met hedendaagse en toekomstgerichte ICT technologieën. Dit project kadert eveneens in hun ambitie om de gehele huisaansluitingsconfiguratie volledig loodvrij te maken door gebruik te maken van moderne kunststoffen en aldus lood contaminatie van het drinkwater te vermijden.

Meer info zie http://hydroko.com/

Hoe is dit succesverhaal tot stand gekomen?

Het ontwikkelingstraject startte in 2013 en het Innovatiecentrum begeleidde Hydroko de voorbije jaren van idee tot product in de markt. Enkele belangrijke sleutelelementen waren de doorverwijzing naar Imec om de state-­of-­the-­art elektronica­ module te ontwikkelen en de goedkeuring van het IWT-­project (inmiddels AIO) dat succesvol werd afgerond.

Door innovatie kon Hydroko telkens een niveau hoger klimmen: van eenvoudige distributeur van kranen naar een toonaangevende innovatieve speler op Europees niveau.
Er wordt veel gesproken over Internet of Things. Voor velen lijkt het nog verre toekomst. Deze toepassing van een slimme waterkraan en ­meter laat zien dat ook KMO’s een leidende rol kunnen spelen in het IoT­-verhaal.

Bron: website Innovatiecentrum

Previous
Previous

Hydroko neemt Raci Belgium over.

Next
Next

Slimme watermeters nemen plaats in van controleurs