Slimme watermeters nemen plaats in van controleurs
Water-link en de stad Antwerpen starten een proefproject met nieuwe slimme watermeters. Een jaar lang zullen 1.000 gezinnen een slimme meter kunnen gebruiken. Bij een positieve evaluatie wil Water-link tegen 2020 zo'n 205.000 slimme watermeters installeren. Elke Antwerpenaar zal hierdoor zelf dagelijks en vanop afstand zijn watermeterstand kunnen zien.
Water-link is al 135 jaar de drinkwaterleverancier in Antwerpen. Bij 1.000 klanten lanceert het bedrijf nu een slimme meter waarmee je via internet en apps de waterstand altijd kan opvolgen hoeveel water je verbruikt. "Het project moet leiden tot meer duurzaamheid, innovatie en gebruiksgemak voor de klanten," zegt André Gantman, voorzitter Waterlink. "Je hoeft de meterstand niet meer zelf door te geven en krijgt geen meterlezer meer aan de deur voor een jaarlijkse meteropname.
Onaangename verrassingen over de rekening wanneer je je factuur krijgt, behoren zo ook tot het verleden. En het is veiliger want dieven die zich voordoen als controleurs van Waterlink worden zo geweerd."
Koen Kennis (N-VA), schepen van Financiën en Intergemeentelijke Samenwerkingsverbanden is voogd van het project: "Deze nieuwe generatie van energiemeters zal mensen helpen om kosten te besparen, verstandiger om te springen met water en minder te verbruiken. Lekkages of bevriezingen zijn ook sneller te detecteren, heel belangrijk voor onze stad."
In eerste instantie zullen 500 gezinnen die begeleid worden door Woonhaven en het OCMW, deelnemen aan het proefproject, naast vrijwilllgers die zich kunnen inschrijven via de site www.water-link.be. Schepen van Sociale Zaken Fons Duchateau (N-VA): "Dit is een sprong vooruit. We hopen dat het project ervoor zal zorgen dat waterafsluitingen niet meer gebeuren. Wie vandaag afgesloten wordt, heeft waarschijnlijk heel veel alarmsignalen naast zich neergelegd, toch voelen we ons ongemakkelijk hierbij. Een huis zonder water is in feite onbewoonbaar en de verhalen van gezinnen die afgesloten worden, zijn pijnlijk. Met slimme watermeters zal er, naar analogie met mimimale gas- en elektriciteitsabonnenementen, steeds een minimum aan water uit de kraan komen. Onvoldoende om een comfortabel leven te leiden, maar wel een afdoend 21ste-eeuws antwoord op het probleem van waterafsluitingen."
Geld besparen
Water-link hoopt met de nieuwe meters geld te besparen omdat de administratieve dienst die zich bezighoudt met discussies over facturen en afsluitingen overbodig wordt. Ook tien Antwerpse watercontroleurs zullen op termijn moeten afvloeiien. "Dat wordt een uitdoofscenario. We gaan natuurlijk niemand ontslaan", zegt André Gantman.
Het contract voor het project, dat gisteren werd ondertekend in het stadhuis, is een joint venture tussen Engie Fabricom en Hydroko, het bedrijf dat zal instaan voor de levering en installatie van de slimme watermeters.
DIETER LIZEN
Copyright © 2016 De Persgroep Publishing. Alle rechten voorbehouden
Bron: Het Laatste Nieuws 24/06/2016